Minulla oli lapsuudessa niin paljon erilaisia legopalikoita että sain vajaan kymmenen neliön huoneestani melkoisen miinakentän. Sinäkin rakastat legoja, eikö? Et varmasti kieltäytyisi tästä tarjouksesta:
Saat mahdollisuuden rakentaa legoja rahasta! Annan sinulle legopaketin kasausohjeineen, ja tarjoan rahaa jokaisesta valmiista legorakennelmasta, jonka saat aikaan. Siisti homma eikö? Heti kun olet tehnyt edellisen työn valmiiksi, voit aloittaa seuraavan. Minä sillä aikaa puran luomuksesi silmiesi edessä ja pistän sen takaisin pakettiin.
Hetkinen, mitä?
Vaivalla rakennat hienon legolinnan, ja sitten minä pistän sen välittömästi päreiksi? Tuntuu aika turhalta. Päivän pointtina on, että me kaikki tarvitsemme tarkoituksen jaksaaksemme eteenpäin. Ilman sitä, intosi kuihtuu, oli puuha kuinka hienoa tahansa.
Tämä oli taas kerran ihan oikea tutkimus. Ryhmä, jonka kokoamat legot purettiin välittömästi, tekivät huomattavasti vähemmän legoluomuksia kuin ne henkilöt, joiden työt laitettiin pöytälaatikkoon, eikä purettu välittömästi. Vaikka heille annettiin oikeasti rahaa legojen luomisesta ja vaikka jokainen koehenkilö tykkäsi palikoiden kasaamisesta, silti he lopettivat aiemmin jos työ tuhottiin välittömästi.
Sama ilmiö nähtiin paperitehtävien parissa. Ryhmä opiskelijoita laitettiin etsimään tiettyjä kirjaimia A4-kokoiselta paperilta joka oli täynnä tekstiä. Aina kun sait liuskan valmiiksi, veti sen opettajalle. Opettaja joko tarkasti sen läpi ja nyökkäsi hyväksyvästi, laittoi sen katsomatta valmiiden paperien pinon jatkeeksi tai löi paperisi suoraan silppuriin. Kuvittele, nyt mennään jo semitörkeällä tutkimuslinjalla. Teet paperitehtäviä, saat siitä taas rahaa, ja papru menee saman tien silppuriin, ilman että kukaan edes katsoo mitä teit.
Voit varmaan arvata mikä ryhmä suoritti vähiten kirjainetsintöjä? Jep, silppuriryhmä. Hyvänä kakkosena huomiotta jätetty ryhmä. Kun näet omat työsi hedelmät purettavan silmiesi edessä, tuntuu työsi menettävän tarkoituksen. Oli legojen kasaaminen kuinka hauskaa tahansa, ei se kanna pitkälle jos sillä ei ole mitään tarkoitusta. Toinen opetus tulee motivaation pariin. Jos et saa minkäänlaista arvostusta, tai et itse saa edes nauttia omasta luomuksestasi, menetät aika nopeasti motivaation mihin vain.
VOIKO TÄMÄ KÄYDÄ SINULLE?
Mitä jos käytkin salilla ilman tarkoitusta? Mitä jos lenkkipolulla tekemäsi työ on turhaa? Kuulen tätä monesti asiakkailtani. Monista tuntuu siltä, että kaikki se valutettu hiki ja treenin aikaansaama tuska on tehty turhaan, jos paino ei putoa. Tämä on surullinen asia, mutta ikävä kyllä monelle meistä todellisuutta.
Kuvittele jos jokaisen kuntoprojektisi tai painonpudotuskokeilusi alussa sanoisin sinulle että heti kun saat ohjelmasi tehtyä, kaikki aikaansaama työsi purkautuu ja palaat nollille. Lähtisitkö edes yrittämään?
Useille käy näin. En ihmettele yhtään että ihmiset ovat jo luovuttaneet kuntosalikorttien käytöstä tai terveellisestä syömisestä. Me tarvitsemme tarkoituksen ja me tarvitsemme selkeän palkinnon kaikesta vaivannäöstämme. Monesti ikävä kyllä tuijotamme vain yhtä mittaria. Lopulta motivaatio on hukassa. Tähän ilmiöön törmään lähestulkoon vain painonpudotusta hakevilla yksilöillä. Jos vaa’an lukema ei liikahda, tuntuu toiminta menettävän tarkoituksensa. Paperisi silputaan, legosi puretaan. Tämä ei ole enää kivaa.
Minä näen tuloksesi eri valossa, ja olen opettanut monet muutkin asiakkaat tekemään niin. Kun kyselen tarkemmin, ovat aktiivisuus ja paremmat ravintotottumukset saaneet usein aikaan parantunutta jaksamista, paljon leppoisammat yöunet, sekä kehittyneen kunnon ja kyvyn liikkua. Tiedän, halusit painosi putoavan, mutta katso sitä kaikkea, mitä olet ympärillesi luonut! Olet rakentanut itsellesi aktiivisen elämäntavan, syöt paremmin kuin koskaan ennen ja olet täynnä energiaa.
MITÄ TEHDÄ ASIALLE
Me siis saatamme välillä menettää tarkoituksemme toimia. Heikot tulokset, motivaation lopahtaminen, liika lukittunut asennoituminen johtavat kaikki siihen, ettei liikunta välttämättä enää nappaa. Tässä kolme täsmätekoa taistelemaan tarkoituksettomuutta vastaan:
1) Aseta suoritustavoitteita. Tämä on alussa hyvä palikka. Useat asiakkaamme ja auttamamme liikkujat siirtyvät hiljalleen seuraamaan kuntonsa kehitystä ja siitä eteenpäin erilaisiin tapahtumiin ja suorituksiin tähtäämiseen. Puolimaratoneja, kymppejä, ennätysnostoja kahvakuulaillen ja levytangolla.
2) Omaksu kasvun asenne.[2] Yksi luku tai yksi tavoite ei määritä sinua tai kehitystäsi. Se kertoo paljon siitä mihin mennään, mutta sinun on pyrittävä kehittymään ja kasvamaan, ei saavuttamaan summamutikalla heitettyjä lukuja. Lukittu asennoituminen syö iloa tekemisestäsi, ja omaa suuren riskin legotorniesi purkautumiseen. Kasvuun asennoitumisella etsit ja pyrit kehittymään, vaikka sitten ihan pikkiriikkisen. Joka viikko.
3) Löydä tarkoitus tekemisestä, älä tuloksesta. Lopulta kaikki päätyy tähän pisteeseen. Tekeminen itsessään, on tarkoituksesi. Se imee sinut mukaansa. Haluan toistaa tätä uudestaan ja uudestaan: En ole vielä koskaan tavannut ihmistä, joka olisi katunut treenaamaan lähtemistä.
Rakastan liikkumista. Painavien asioiden nostelusta joogaamiseen. Se on se tekeminen, kehon käyttäminen ja kehittäminen joka on minun tarkoitukseni. Totta kai fyysinen kehittyminen on tärkeää, ja välillä on kiva jahdata suurempia tavoitteita, mutta se ei ole se päätarkoitus. Syyni on paljon syvemmällä. Olen päässyt puhumaan usean muunkin arkiatleetin kanssa, jotka ovat saaneet liikunnan osaksi elämäntapojaan. He tuntevat monesti samalla tavalla.
ANNATHAN MEIDÄN AUTTAA SINUA
Yksin ei tarvitse tarkoitusta etsiä. Haluamme auttaa sinua löytämään nautintosi liikuntaan ja opettaa sinulle kaiken liikkumisen perusteet sekä kestävän harjoittelun sekä hyvinvointia tukevien elämäntapojen rakentamisen taidon.
Meiltä saat viikoittaisia vinkkejä sekä motivaatiota parhaiten Facebookin kautta, kuin myös viikoittaisen esseen uutiskirjeestämme jonka voit tilata etusivultamme. Tarjoamme useita valmennuspalveluita ja kursseja, jotta sinä löytäisit juuri oman tapasi liikkua ja päästä elämäsi kuntoon!
Lähteet: 1: Artikkelin inspiraatio napattiin Dan Aryelin kirjasta The Upside of Irrationality 2: Jos tämä aihe kiinnostaa sinua enemmän, tsekkaa Carol Dweckin kirja Mindset