5 Virhettä elämäntapamuutoksien aloittamisessa

flood

Juoksemme vaahtosammuttimien kanssa estämään tulvia. Jokin, mitä teemme, ei toimi. Valtiomme käyttää miljoonia euroja vuodessa terveyden edistämiseen ja hyvinvoinnista valistamiseen, mutta ihmiset eivät siltikään syö saati liiku niin kuin pitäisi. Ylipainomäärät ovat kasvussa, joskin hieman hilliintyneet, ihmiset liikkuvat vuosi vuodelta keskimäärin vähemmän eivätkä syö lähellekään suositusten mukaan. Näistä tilastoista huomaat nopeasti, ettet ole yksin. Muutkin kamppailevat elämäntapamuutosten kanssa. Mutta miksi? Miksi valtiomme ei onnistu muuttamaan tapojasi, tai miksi sinä et siinä välttämättä ole onnistunut?

 

VIRHE #1: MAALAISJÄRKEÄHÄN SE VAIN ON

Epäaktiivisuus, ylipaino tai muutkaan haitalliset elämäntavat eivät ole yksinkertaisia asioita. Jos näin olisi, ihmiset liikkuisivat enemmän, söisivät paremmin ja lakkaisivat pelaamasta rahapelejä ja polttamasta tupakkaa kunhan he vain niin päättävät. Asiahan kuulostaa ihan maalaisjärjeltä: Senkus lopetat. Mee lenkille. Syö vähemmän. Siis onhan kaiken tämän ympärillä olevat asiat maalaisjärkeä. Ei vaadi kummoista ajattelua ymmärtääkseen että kymmenien tuhansien pelivelat eivät välttämättä ole viisas veto, tai että tupakointi on haitallista ja se kannattaisi lopettaa.

Tällainen maalaisjärjen vatvominen ja siitä saarnaaminen ei auta muutoksessa. Se saattaa jopa lannistaa. Jos sinulle jatkuvasti toitotetaan että liikkuisit nyt vaan enemmän, mutta et saa sitä aikaiseksi, varmasti fiilis itsestäsi muuttuu melkoisesti huonompaan.

Ratkaisuna on kohdella asiaa oikeasta näkökulmasta: Elämäntapamuutokset ovat aina monimutkaisia ongelmia, eivätkä välttämättä mitään pieniä taisteluja. Jotkut onnistuvat nopeasti ja pysyvästi, osalle maalaisjärjellä perusteltu toiminta riittää. Mutta suurimmalla osalla on edessään kamppailu. Jätä simppelit neuvot syrjään ja tue ihmistä muutoksessa, yritä kuunnella ja ymmärtää millaiseen paikkaan hän on itsensä laittanut.

 

VIRHE #2: TIETO EI MUUTA KÄYTÖSTÄ

Sinä tiedät, että liikunta voi vähentää ja ehkäistä sairauksia sekä tehdä sinusta mahtavamman olennon. Olemme tienneet tästä jo yli 2,000 vuotta. Ravinnosta, painonpudotuksesta ja liikunnasta on tuhansia ilmaisia ohjelmia, tutkimuksia ja artikkeleita netissä tarjolla. Suurimman osan siitä ymmärrät jo. Vaikka me UniFitillä tietyn alueen asiantuntijoita olemmekin, et sinä sellaista tämän tiedon pohjalta tarvitsisi. Jokainen asiakas, jonka kanssa olen keskustellut, tietää kasvisten tärkeyden ruokavaliossa. Jokainen tietää että pitäisi liikkua. On ihan selvää, ettei lisätieto enää muuta tilannetta. Tieto ei muuta käytöstäsi.

Vaikka viesti meneekin perille; että tietyt asiat ovat meille pahasta, ei se tarkoita että muuttaisimme niitä. Me vain tiedämme siitä.  Muutoksen rakentaminen ja elämäntapojen muuttaminen itsessään vaatii lisää tiedostamista. Se, mitä pitäisi tehdä, on jo ihan selvää. Mutta miten tehdä?  Muutos vaatii pakotteita toimimaan. Ajatus ilman toimintaa on täysin turha. Tieto ilman sen käyttöä on yhtä tyhjän kanssa. Sinä tarvitset vain yhden toiminnon. Toista sitä tarpeeksi usein ja saat aikaan tavan. Ota sen jälkeen toinen toiminto.

 

VIRHE #3: OLET IRRATIONAALINEN

Olen tykästynyt elefantin ja ratsastajan vertauskuvaan. Sinun aivosi toimivat samoin mekanismein: Toimintaasi ohjaa elefantin ratsastaja. Mutta kuten tiedät, elefantti on melkoinen otus ja saattaa välillä ottaa vallan toiminnastasi. Tällöin sen ohjastaminen on hyvinkin vaikeaa. Sinun valintasi muodostuvat kahden eri ajatustason järjestelmän kautta, joista toinen on vastuussa impulsiivisista ja välittömistä tempuista, toinen on loogisempi sekä rauhallisempi systeemi. Voidaan puhua ykkös- ja kakkosjärjestelmästä, tai kylmästä ja kuumasta järjestelmästä.

Ykkösjärjestelmämme, eli elefanttimme toiminta johtaa välillä melkoisiin ongelmiin. Se on tunnepohjainen, helposti viritettävissä sekä nykyhetkeen lukittu systeemi. Tämä saa tapojaan muuttavan ihmisen ottamaan hissin sijasta portaat ja valitsemaan suklaalevyn hedelmän sijaan. Tämä on suuri ongelma esimerkiksi valmiissa treeniohjelmapohjissa tai valtion eri tahojen terveyshakuisissa projekteissa: ne olettavat meidän toimivan aina rationaalisesti. Vaikka yhtäkkiä erilaiset tunnetilat, vihjeet ja virikkeet sekä historiamme saattavat saada aikaan sen että tiedolla, järjellä tai loogisuudella ei ole mitään merkitystä.

Et aina pysty hallitsemaan elefantin toimintaa. Se tulee ymmärtää ja hyväksyä. Tietyissä asioissa ykkösjärjestelmän toiminnan hillitsemistä on hyvä harjoitella, kuten raha, ravinto, päihde ja liikunta-asioissa. Jos näillä alueilla pystyt välttämään suurimmat impulsiiviset ja tunnevetoiset teot, pystyt paljon helpommin rakentamaan muutosta ympärillesi. Elefanttiamme pystyt hillitsemään esimerkiksi aikanäkemysten kehittämisen, jossittelun, tahdonvoiman harjoittamisen, tietoisuustaitojen tai uteliaisuuden kautta.

 

VIRHE #4: OLET RATIONAALINEN

Sitten on se ratsastaja. On kovin virheellistä ajatella että huonot elämäntavat perustuvat vain ja ainoastaan irrationaaliseen tai impulsiiviseen käytökseen. Että meidän epäaktiivisuutemme tai päihteiden käyttömme olisi aina mieletöntä toimintaa.

Meillä usein on syy huonoillekin tavoille. Suurin osa meistä on täysin tietoinen huonoista tavoistamme. Niillä on jokin tarkoitus. Tupakointi saattaa olla tärkin stressin vapauttajasi. Liikkumattomuus saattaa olla keino pysähtyä arjen kaaoksen keskellä ja kerätä energiaa tulevia haasteita varten. Ehkä jätät treenin välistä treffien tai perheen takia. En väitä että huonojen tapojen järkeily olisi pitkällä juoksulla hyvästä, mutta kyse ei ole vain elefantin rellestämisestä. Kyse voi myös olla ratsastajan punnituista päätöksistä.

Annamme arvon kaikelle toiminnallemme. Elämä ei aivan ole niin yksinkertaista että tämä arvo olisi päivittäin samanlainen, saati sama eri henkilöillä. Ehkä kuitenkin olisi syytä pysähtyä ja tarkastella tätä arvoa, etenkin eri aikanäkemysten kautta. Suurin osa huonoista tavoista tuo välitöntä mielihyvää, mutta pitkällä juoksulla saa aikaan vain vaurioita. Jos saamme näiden viiveellä tulevien palkkioiden arvoa nostettua, ehkä pystymme järkeilemään itsemme toimimaan mieluummin niin.

 

YHTEENVETO

Otsikossa vähän niin kuin lupailin antavani viisi yleistä virhettä elämäntapamuutoksen maailmasta, mutta tästä tekstistä löydät vain neljä. Viidennen haluan jakaa uutiskirjeeni tilaajille tänä sunnuntaina. Saat sen tilattua tuosta alapuolelta laittamalla sähköpostiosoitteesi siihen tekstilaatikkoon. Et saa lainkaan mainoksia, vaan viikoittaisen uutiskirjeen jossa jaan lyhkäisiä ja konkreettisia ideoita elämäsi tapojen muuttamiseen. Mutta sen pidemmittä puheitta, tässä vielä päivän neljä virhettä, ja ideat niiden välttämiseen:

  • Kyse ei ole vain maalaisjärjestä. Mitä ei ole sinun ongelmasi. Tiedät että pitää syödä paremmin ja liikkua enemmän. Tämä on maalaisjärkeä. Mutta mekanismit käytöksen ja elämäntapojen ympärillä eivät ole. Muutos on todella monimutkainen asia, ja sitä pitää lähestyä sillä ajatuksella.
  • Tieto ei tuo muutosta. Se uusin artikkeli liikunnan hyödyistä tai terveellisestä syömisestä ei laukaise muutosta. Olemme tienneet liikunnan olevan meille hyödyllistä jo yli parituhatta vuotta. Kyse ei ole tiedosta. Kyse on toiminnasta. Sillä mitä teet, on ainoastaan merkitystä.
  • Olet epärationaalinen. Sinä tyhmäilet. Annat elefantin rellestää. Selaat facebookkia kun pitäisi olla nukkumassa, syöt silloin kun ei ole tarvetta syödä ja tuhlaat enemmän rahaa kuin mitä sinulla on. Meidän on toisinaan vaikea hallita ykkösjärjestelmämme toimintaa, mutta sen huomioiminen olisi tärkeä osa muutoksessa onnistumista.
  • Olet rationaalinen. Kyse ei ole vain tyhmäilystä. Ei kaikki tapahdu alitajuntaisesti ja selittämättä. Suurin osa huonoista tavoistamme on harkittuja ja ainakin omaan päähämme perusteltuja. Tupakoivat ihmiset yrittävät vähentää stressiään, kova elämäntilanne pehmenee herkkujen kautta, sohvalla makoilu antaa sinulle rauhan. En sano että nämä olisivat fiksuja perusteita, mutta me annamme jokainen toiminnallemme arvon. On sinun asiasi, minkä arvon huonot tavat saavat hyviin verrattuna.

Nappaa viides vinkkisi tuosta alapuolelta! Jos artikkeli puhutteli sinua, jaathan sen myös ystävillesi jotka samoja ohjeita tarvitsevat.

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…